Yedikule, Fatih’in İstanbul’u aldıktan sonra inşa ettirdiği ilk yapılardandır. İstanbul’un en eski kapısı olan Altın Kapı kapatılarak beşgen planlı bir avlu oluşturacak şekilde ördürülen hisarlardan oluşmuştur. Dışındaki dört Bizans kulesiyle, iç kısımdaki üç Osmanlı kulesinden dolayı Yedikule adı verilmiştir.
İstanbul’u dışarıdan gelecek saldırılara karşı koruma amacıyla inşa edilmiştir. Uzunluğu 21 km’ye ulaşan surlar, Avrupa’nın en uzun savunma yapılarındandır. 50’den fazla kapısı ve üzerinde 300’ü aşkın burç bulunan surların inşasında, açık renkli küfeki taşı kullanılmıştır.
Galatasaray Lisesi ilk kez 1481 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’na devlet görevlisi yetiştirmek üzere İstanbul’da kurulmuştur. Galatasaray, 1868 yılında büyük bir reform geçirmiş, “Galatasaray Mekteb-i Sultanisi” adını almış; Cumhuriyetle birlikte de rol ve başarılarını sürdürmüştür.
Vefa’da, Molla Şemseddin Camii Sokağı’ndadır. Binanın ilk yapılışı mevcut parçalara ve temelinde bulunan damgalı tuğlalara bakıldığında 5. yüzyılın ortalarında inşa edildiği anlaşılmaktadır. Bu kilise, Fatih’in Şeyhülislamı Molla Gürani tarafından camiye çevrilmiştir
1868’te inşasına başlanan bina, 1873’te tamamlanmış ve aynı yıl eğitime başlanmıştır. Mimarı Garabet Balyan’dır. Osmanlı İmparatorluğu’nda bir hayır kurumu tarafından açılan ilk özel okul olan Darüşşafaka, yetenekli yetim çocuklara hizmet vermektedir.
İlk bina Edirnekapı’da 509 yılında yapılmış ancak depremde yıkılmıştır. Bugüne ulaşan binanın 1321 yılında inşa edildiği sanılmaktadır. Dört sütun üzerine dayalı, kubbeli bir kilise olarak inşa edilen yapı, 1511 yılında minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür.
1348 yılına ait kule, Tünel’le Karaköy arasındadır. İlk kule MÖ 6. yüzyılda ahşaptan yapılmıştır. Zamanımıza ulaşan kule ise Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Bodrum katıyla birlikte 16 katlı kulenin yüksekliği 69.90 metredir.
Balat Kürkçü Çeşmesi Sokak üzerindeki sinagog, 1400’lü yıllarda Makedonya Ohri’den gelen Yahudilerce inşa edilmiştir. Sinagogun Barok ihtişamını yansıtan rengârenk boyalı tavan ve duvarları, 17. yüzyıl sonunda restore edilmiştir.