MİNİATÜRK

İstanbul Eserleri

Responsive image

Beylerbeyi Sarayı

    Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yılları arasında Mimar Sarkis Balyan’a yaptırılmıştır. İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında, Kuzguncuk’la Çengelköy arasındadır. Sarayın tavan süslemelerinde kullanılacak figürlerin eskizlerini bizzat Sultan Abdülaziz yapmıştır.

    Responsive image

    Topkapı Feribotu

      1970 yılında Türk mühendisleri tarafından Camialtı Tersanesi’nde imal edilen Topkapı Feribotu; 67.24 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğinde; 62 otomobil, 26 kamyon ve 738 yolcu taşıma kapasitesine sahiptir.

       

      Çırağan Sarayı

        1872 yılında, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan eserin mimarı Karabet Kalfa’nın oğlu Sarkis Balyan’dır. Yapımında en değerli taşlar kullanılmış, kapı tokmakları dahil pek çok parça som gümüşten imal edilmiştir. 1987’de restore edilen bina, bugün İstanbul’un en ünlü otellerinden biridir.

         

        Dolmabahçe Sarayı

          Sultan Abdülmecid tarafından 1848-1856 yılları arasında yaptırılmıştır. Mimarı Garabet Balyan’dır. Kullanım alanı 45.000 metrekareyi bulan sarayın duvarları Neoklasik, Ampir ve Barok üsluplara özgü sütun ve bezemelerle kaplıdır. Rıhtım boyunca uzanan, simetrik ve girinti çıkıntılarla hareketlendirilen cephesi 284 metredir.

          Responsive image

          Ertuğrul Fırkateyni

            Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Ertuğrul Fırkateyni, 1861 tarihinde tamamlanmış, 19 Ekim 1863 tarihinde padişah huzurunda denize indirilmiş, Dolmabahçe Sarayı önünde demir atmıştır. Ertuğrul Firkateyni, Japonya’ya bir dostluk ziyareti yapılmak üzere seçilmiştir. Japonya’dan dönüş seyri sırasında, 16 Eylül 1890 tarihinde yakalandığı bir fırtına da Oşima Adası’ndaki Kaşinozaki Burnu’nda kayalara çarparak batmıştır.

             

             

             

            Responsive image

            15 Temmuz Şehitler Köprüsü

              1973 yılında Boğaziçi Köprüsü ismiyle açılmıştır. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan ilk köprüdür. Asma köprü tekniğiyle inşa edilen köprünün ayakları arasındaki mesafe 1074 metredir. Genişliği 33 metre, denizden yüksekliği 64 metredir.

              15 Temmuz 2016 akşamı, vatan hainleri tarafından gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi sırasında sivil halka ateş açılması nedeniyle 248 vatandaşımız bu köprüde şehit olmuştur. Darbe girişimi sivil halkımız tarafından bastırılmış ve şehit olan kardeşlerimizin anısına köprünün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmiştir.

              Atatürk Havalimanı

                1938 yılında Yeşilköy adıyla uçuşa açılan Türkiye’nin ilk havalimanıdır. Havalimanının adı 1985 yılında Atatürk Havalimanı olarak değiştirilmiştir. 1998 yılında yenileme çalışmalarına başlanan havalimanı, bugün dünyanın en hızlı inşa edilen dış hatlar terminaline sahiptir. Terminal, saatte 35 kalkış ve 35 iniş hizmeti verebilmektedir.

                Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi

                  537 yılında inşa edilen yapı Sultanahmet Meydanı’nda bulunmaktadır. Doğu Roma İmparatorluğu devrinde İstanbul’da yapılan en görkemli Bizans eseri olan Ayasofya, I. Justinianus dönemine aittir. İnce taş minaresi Bayezid dönemine aittir. Kalın taş minareler ise Mimar Sinan tarafından eklenmiştir. Avlusunda II. Selim, III. Murad ve III. Mehmed’in türbeleri bulunmaktadır.

                  Responsive image

                  Haseki Hürrem Hamamı

                    1556’da Hürrem Sultan için yaptırılan Haseki Hürrem Hamamı, Sultan Ahmed Camii ile Ayasofya Müzesi arasındadır. Mimar Sinan’ın yaptığı en büyük hamamdır. Asırlarca hamam olarak kullanıldıktan sonra, önce belediyenin benzin deposu, daha sonra da Devlet Matbaası’nın deposu haline getirilmiştir. Yapı günümüzde hamam olarak kullanılmaktadır.

                    Responsive image

                    Sadullah Paşa Yalısı

                      1770’lerde, III. Selim döneminde yapıldığı sanılan yalının mimarı bilinmemektedir. Adını taşıdığı Sadullah Paşa’dan çok daha eski olan yalının ilk sahibinin saray görevlilerinden biri olduğu sanılmaktadır. Bugün yalnız harem bölümü ayakta olan lebiderya yalı, geleneksel Türk konutlarının tüm özelliklerini taşımaktadır.

                      Kuzey Deniz Saha Komutanlığı

                        Kasımpaşa’da Haliç kıyısında yer alan divanhanelerin ilki Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Günümüze ulaşan bina, Sultan Abdülaziz döneminde yapımına karar verilen divanhanedir. Halen, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı olarak hizmet vermektedir.

                        Topkapı Sarayı

                          Sarayın ilk yapılarının inşasına 1461-1468 yılları arasında Fatih Sultan Mehmed döneminde başlanmıştır. Devletin resmi törenleri burada yapılmıştır. Bugün Topkapı Sarayı Müzesi olarak hizmet vermekte olan yapı, dünyanın en önemli ve zengin müzeleri arasındadır.