Eski İstanbul’un sur içinde bulunan cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, 1550-1559 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Sinan’ın kalfalık dönemi eserleri arasında sayılır. Caminin dört minaresinde, Kanuni’nin 10. padişah olduğunu gösteren 10 şerefe bulunmaktadır.
2500 yıllık tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, Roma ve Bizans döneminde savunma amaçlı kullanılmıştır. Osmanlı döneminde de savunma ve kutlamalarda kullanılan kule, 1719 yılında yanmış ve 1725 yılında Nevşehirli İbrahim Paşa tarafından kapsamlı bir onarımdan geçirilmiştir. Sultan II. Mahmud döneminde geçirdiği kapsamlı restorasyondan sonra kule son şeklini, 20. yüzyıl ortalarında almıştır. Harem ve Salacak kıyıları arasında, kıyıya 180 metre mesafedeki kayalar üzerinde yer alan taş kuledeki fenerde, 3 saniyede bir, 4 mil uzaktan görünen kırmızı bir ışık yanıp sönmektedir.
Lale Devri’nde kaptan-ı deryalık yapmış olan Nevşehirli İbrahim Paşa’nın damadı Kaymak Mustafa Paşa tarafından, II. Mahmud devrinde, 1720 yılında, Çengelköy’de yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olup kârgirdir. Ahşap çatılı yapıya, son cemaat yeri ve hünkâr mahfeli sonradan 1837 yılında eklenmiştir.
Yapı 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilmiştir. Rokoko üslubundaki iki katlı bina Selimiye Kışlası’nın daha küçük bir modelidir. Dönem dönem kışla ve hastane olarak da hizmet veren yapı, 1947 yılından 2016 yılına kadar askeri lise olarak kullanılan yapı, Milli Savunma Üniversitesi adıyla 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı, askeri yükseköğretim kurumu olarak hizmet vermektedir.
İstanbul’un fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1458 yılında, Eyüp Sultan adına inşa edilen cami, aynı zamanda İstanbul’un ilk camisi olma özelliğini taşır. Zamanla harap hale gelince, minareler korunarak cami yıktırılmış, Sultan III. Selim tarafından yeniden yaptırılmıştır. Günümüze ulaşan, barok üslubunda yaptırılan bu camidir. Tahta çıkan Osmanlı şehzadelerinin kılıç kuşanma törenleri burada yapılmıştır.
Valide Sultan Camii, II. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Cami 1869-1871 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Planlarını Sarkis Balyan’ın çizdiği caminin mimarı Montani’dir. Cami Neogotik tasarımıyla diğer camilerden farklıdır.
1872 yılında Mahmudiye Rüştiyesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından Aksaray’da Valide Camii’nin yanında inşa ettirilmiştir. Pertevniyal Lisesi, 1998 yılı itibariyle Anadolu Lisesi olarak eğitime devam etmektedir.
Çubuklu’da koruluk içindedir. Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından 1907 yılında İtalyan mimar Delfo Seminati’ye yaptırılmıştır. Sütun başlıklarına, duvarlara, tavanlara, çiçek meyve ve av hayvanlarının resimleri işlenmiştir. 270 dönüm bahçe içinde yer alan Hıdiv Kasrı, 1000 metrekarelik alanda, şato biçiminde inşa edilmiştir.